No dejes de visitar


Experimento McDonal’s

Nunca os habeis preguntado ¿qué tendrán las hambuerguesas del Mc Donal’s para estar tan buenas? ¿Por qué tras muchos intentos, tus patatas congeladas no quedan igual que las de Burguer King? ¿ Cual es el “famoso secreto de la masa” de Telepizza? Lamentándolo mucho, no puedo despejar estas “dudas universales” pero sí puedo ayudar a aclarar que sea lo que sea…no es demasiado sano…

hace unos días leí por casualidad un artículo de Mikel López Iturriaga para el blog de El País “El Comidista” que lleva por título “EL CASO DEL HAPPY MEAL INCORRUPTO” , cual brazo de Santa Teresa…¡MUY FUERTE! Ya han sido varios los experimentos realizados con alimentos de esta cadena de comida rápida, tan simples como dejar una hambuerguesa a temperatura ambiente encima de una mesa durante un periodo de tiempo he ir fotografiándola todos los días.                                                                              Muchos os preguntaréis ¿Qué ocurre con la hambuerguesa en cuestión?….pues NADA, eso es lo preocupante, QUE NO OCURRE NADA, casi no se pudre, no tiene casi moho…..

La última en realizar este curioso experimento ha sido la fotógrafa neoyorquina Sally Davies que ha decidido ir colgando en internet las fotos que le ha ido haciendo a la hambuerguesa que tiene en el “salón de su casa” durante 137 días…..madre! que de tiempo lire!                                                                                                                                                                                                                                                 En las fotos que he encontrado no hay ni un solo signo de putrfacción, que tienen en teoría los aliemntos que ingerimos y ¡ojo! que las patatas también sufren el “Síndrome de Santa Teresa”, jeje.

Por las publicaciones que he podido leer al respecto, entendemos que la intención es demostrar por qué se le llama comida basura y lo artificial que es la comida de Mc Donal’s.                                                                                                                                                                        Como os he comentado antes, por lo visto el experimento no es nada novedoso, ya en 2004 Morgan Spurlock hizo algo parecido pero introduciendo la comida en frascos de vidrio cerrados. Por lo visto aquí las hambuerguesas sí se pudrían pero las patatas…estuvieron 10 semanas…incorruptas….                                                                                                                                                                     En 2005 fue la revista “Stay Free” también neoyorquina a la que le dió por experimentar con los Happy Meals y en esta ocasión los compararon con otra hambuerguesa de un restaurante de comida rápida de Broolyn. En una semana la hamburquesa de Broolyn estaba totalmente cubierta de moho, mientras que nuestro amigo “el happy meal” apenas tenía unos pequeños hongos…                                                                                                                                                                         Y un nutricionista, curiosamente también americano, Karen Hanrahan, en 2008 publicó unas fotos de una hambuerguesa “presuntamente” comprada hace 12 años, que había guardado en un tupper cerrado a temperatura ambiente. Supuestamente cuando abrió el tupper solo tenía un olor muy desagradable, muy fuerte y descnocido hasta entonces para él. Además de este olor, la hambuerguesa no tenía moho, ni estaba podrida, simplemente se desmigaba. Aquí a la izquierda la “hamburguesa adolescente” y a la derecha la recién comprada.

Ya en 2010, también hay personas, sí también americanas, que han llevado a cabo el mismo experimento con resultados bastante parecidos. Y claro! ya en este año, tras tanto experimento y la expansión de los mismos a través de internet, Mc Donal’s ha emitido un comunicado de prensa en el afirman que sus hambuerguesas no tienen ningún tipo de conservante y que es imposible que su producto presente ese aspecto si no ha sido congelado o manipulado. ¡Eso sí! reconocen que las patatas tienen alguno conservantes: Ácido cítrico y Terbutilhidroquinona (sobre todo esta última no la conozco, ni sé lo que es pero…suena faltal!)

En definitiva, no hay nada claro, obviamente hay 2 soluciones bastante sencillas:

* Mc Donal’s miente y sí “añaden” conservantes a sus hambuerguesas.

* Los estudios y experimentos “tienen truco”, ya que si tu conservas un alimento en buenas condiciones, con índices muuuy bajos de humedad es posible que la carne se seque pero no se pudra.

Al margen de todas estas cosas y, como bien dice Mikel López Iturriaga, estas cosas nos escandalizan pero cuando en nuestro frigorífico nos encontramos una fruta o un tomate incorrupto y de la misma época que el brazo de Santa Teresa, ni nos inmutamos!. Además, nunca os habeis planteado: ¿CUÁNTO TIEMPO LIBRE Y CUÁNTA IMAGINACIÓN TIENEN ESTOS AMERICANOS QUE AL FINAL SON SIEMPRE ELLOS LOS QUE HACEN LOS EXPERIMENTOS MÁS ESTUPIDOS?

Firmado: La Chari

Fuente: elpais.com

30 comentarios para “Experimento McDonal’s”

  • alby:

    Joder! y ahora que? no comemos mas? comemos? con lo buenas que están!! Si, está de moda inventar y desinventar, conceder y quitar…. en fin… no vamos a montar un debate.. jeje besiñoss

  • Keep posting stuff like this i really like it

  • john:

    first-rate evening, I’m a college English major and I’m learning a lot about writing by reading internet access. I in fact enjoy your style of writing. It’s very easy to understand but with brilliant details. Your choice of words makes it easy to check out and understand. That’s a huge portion of writing. Your viewers have to be able to understand what you’re saying and it has to be attention-grabbing. You need to challenge your viewers , so they will come back for more. You do a respectable job with all of these tittle. Thx!

  • It’s some sort of shame you don’t employ a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant web site! When i suppose at this point i’ll be happy with bookmarking in addition to placing ones Rss feed to help the The search engines bank account. When i glimpse forward to help new updates and may share that webpage having the Facebook or myspace group: )

  • superlative tally you’ve procure

  • I don’t normally comment on blogs.. But nice post! I just bookmarked your site

  • I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  • Awsome submit as well as straight to the point. I am not sure if this describes really the best spot to ask but do you individuals have virtually any thoughts on where you’ll get a few freelance writers? Thx

  • Props for these kinds of a great post, maintain up your wonderful function.

  • Hi buddy, your website azines theme will be easy to understand and also virtuous and that i enjoy it. Your blog articles are usually exceptional. Satisfy maintain them coming. Greets!!!

  • This is actually the appropriate blog site for anyone who really wants to find out about this topic. You understand a lot its practically tiring in order to claim along with you (not too I really would need?-HaHa). You actually set a brand new spin on a subject thats been written about for many years. Fantastic stuff, simply nice!

  • Very beneficial submit, I’ll undoubtedly arrive again.

  • First time website visitor here and just wanted you to understand that your header is messed up using my browser (Camino), it’s sitting on top of a handful of text. It is less popular but many of us apple people enjoy it.

  • Hello how’s it going performing? I simply wished to visit and state that this has been any satisfaction reading through your blog. I’ve book marked your site in order that I’m able to come back & read more in the foreseeable future as well. plz do maintain the standard composing

  • Hmm. I see just what a person imply. Hello, would you occur to have RSS feed? I am trying to sign up in order to get updates. Tell me.

  • I am lately thinking exactly the same aspect professionally not too long ago. Pleased to determine somebody on the same wave length! Nice post.

  • Excellent write-up, I’m a big believer within placing remarks on weblogs and also forums to share with the blog authors understand that theya’ve extra a thing useful to the internet!

  • I do not even know how I ended up here, but I believed this publish was once great. I don’t understand who you’re but definitely you are going to a famous blogger if you happen to are not already ;) Cheers!

  • Judging by how you compose, an individual seem like a professional writer.

  • It is really a good as well as useful bit of information. Now i’m pleased which you discussed this useful information around. You should stop us knowledgeable similar to this. We appreciate you sharing.

  • I don’t know the reason why but this site is loading really sluggish personally. Will be other people possessing problem or perhaps is it a problem on my small end? I am going to check back down the road if the difficulty nonetheless is available.

  • I found your blog from cuil and it is amazing. Thanks for providing such an informative post!

  • It’s any shame you don’t use a give money press button! I’d definitely give money for this unpaid web page! My partner and i think for the moment i’ll be satisfied with bookmarking and also incorporating the Feed to be able to my own Yahoo consideration. My partner and i seem ahead to be able to innovative messages and definately will promote this kind of blog page together with my own Fb team: )

  • It’s some shame you don’t have a relatively give money button! I’d definitely give money for this excellent website! I just suppose in the meantime i’ll acknowledge bookmarking not to mention putting a Feed towards your Search engine profile. I just take a look forward towards unique messages and often will share this unique weblog with the help of your Squidoo team: )

  • I found your website and think it really informative. Your posts are clear, precise and easy to follow. I’m going to review more of your website. Keep up the great work!

  • magnificent points completely, you simply gained a new reader. What can you advise in regards to your posting that you designed a day or two back? Virtually any positive?

  • When maybe you have found the resource for the purpose of that submit? Great studying I’ve bought for the website give food to.